Vatra Dornei este cunoscută ca o stațiune pentru toate vârstele, adresându-se atât persoanelor care doresc să-și întărească organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarnă, dar și celor care doresc să se odihnească într-un climat stimulativ cu influență benefică asupra organismului. Pentru refacerea sănătății 

Vatra Dornei oferă factori naturali de cură precum izvoarele cu apă minerală carbogazoase, izvoarele termale, bicarbonatate, calcice, magnezice și sulfuroase, mofete naturale de săruri de mare puritate și concentrație de CO2 și nămolul de turbă din zona Poiana Stampei. De asemenea municipiul este așezat la confluența râurilor Bistrița Aurie și Dorna.

Peisaj Vatra Dornei

O vacanță ca în basme, în regiunea Bucovinei!
Descoperă activități și obiective turistice în stațiunea Vatra Dornei.
Apoi vom călători în mai tot județul Suceava și vom încerca mâncăruri de vis, în timp ce ne relaxăm în peisaje mirifice!

Cu siguranță ai călătorit cel puțin o dată în faimoasa stațiune din România, Vatra Dornei sau Perla Bucovinei, cum mai este cunoscută. Acolo ai petrecut clipe de liniște și relaxare și tot de acolo ai plecat cu o poveste și o amintire plăcută, pe care ai spus-o mai departe cunoscuților. Dacă un prieten spune că intenționează să meargă în curând în stațiunea Vatra Dornei, cel mai probabil îi vei face o recomandare de cazare sau un loc pe care să îl viziteze, tocmai pentru că ai rămas plăcut impresionat de fiecare dată când ai vizitat acest loc îmbibat cu istorie și tradiționalism, cu natură superbă și trasee mirifice.

Dar haide să descoperim istoria orașului Vatra Dornei, latura culturală, cum a devenit un punct turistic atât de popular și atrăgător și care trasee montane te poartă într-o poveste și ard sute de calorii. Obiectivele turistice din Vatra Dornei și împrejurimile acesteia, sunt echivalentul unui colț de rai, pentru o vacanță în România. Vei afla informații utile despre locații din nordul țării, vei descoperi obiectivele turistice din oraș, vei cădea pe gânduri când vei afla despre centrul de echitație din oraș și vei afla de ce această locație este cunoscută și ca Perla Bucovinei.

Vatra Dornei este o stațiune situată în nordul României, în inima Carpaților Orientali, la egală distanță față de cele două laturi ale lor, estică și vestică. Vatra Dornei este un municipiu în județul Suceava, Bucovina, format din localitățile componente Argestru, Roșu, Todireni și Vatra Dornei (reședința). 

Mixul de aventură și relaxare pe care îl oferă, mâncărurile bucovinene autentice, drumețiile și tratamentele balneoclimaterice, fac din Vatra Dornei, o locație unică și plină de activități pentru fiecare. Indiferent de sezon, este refugiul perfect pentru practicarea turismului activ, dar și balnear și cultural.

 

Vino la hotelul nostru și descoperă frumusețile Perlei Bucovinei!

Primele file din povestea Dornei …

Municipiul Vatra Dornei este atestat documentar din anul 1410. Primele încercări de dezvoltare a balneologiei moderne la Vatra Dornei au început în anii 1807-1811. O serie de clădiri simbol, precum clădirea în stil florentin a Primăriei, edificată în anul 1897, gara Vatra Dornei Băi, construită în anul 1910, Vila Cembra – 1895, Izvorul Sentinela – 1896, stabilimentul balnear și Cazinoul – 1899, reprezintă primele construcții ca nucleu de dezvoltare a stațiunii și pot fi regăsite și astăzi.

Conform legendelor spuse de localnici, cea mai reprezentativă dintre ele și care este păstrată în memoria Dornelor încă de pe vremea întemeierii statului Moldovei ar menționa originea numelui localității. Dragoș Vodă venise să vâneze în această zonă. Aici a întâlnit o fată frumoasă ca o zână, cu păr bălai şi cu numele de Dorina. Dragoş a plecat la vânătoare şi într-o pădure deasă i s-a arătat o căprioară pe care a început să o urmărească. Căprioara iute de picior, a scăpat însă mereu de săgeţile vânătorului, dar ostenită, s-a oprit pentru o clipă să-şi tragă sufletul lângă un brad cu trunchiul gros.

Dragoş a întins arcul şi a tras. De după copac s-a auzit un ţipăt omenesc de durere şi căprioara a făcut un salt, după care s-a pierdut în pădure. Dragoş s-a apropiat de brad şi a văzut că în locul căprioarei o ucisese pe frumoasa Dorina. Plin de remuşcări Dragoş a înmormântat-o chiar pe locul unde fusese ucisă şi în amintirea ei a botezat locul şi râul din preajmă, Vatra Dornei, devenită în timp Vatra Dornei de azi. Pe fată o chema Dorina, aşa cum se numesc şi astăzi multe fete din partea locului şi sunt alintate de cei apropiaţi Doruţa sau Dorna.

Anii au trecut și regiunea cunoscută astăzi ca Vatra Dornei a suferit multe schimbări, într-un proces lung și care a trecut prin diferite momente ale istoriei. A fost dominată de stapânirea austriacă şi locuitorii au devenit iobagi ai domeniului împărătesc Câmpulung și de asemenea pe teritoriul Dornei s-au desfaşurat numeroase conflicte sângeroase, care au sfârşit prin însemnate pierderi de vieţi omeneşti. Între anii 1880-1895 pe teritoriul localității Vatra Dornei au fost puse în valoare 15 izvoare de ape minerale, care erau exploatate în forme primitive. 

Stațiunea începe să cunoască o formă de dezvoltare după anul 1895, când geologul Stur întreprinde un studiu geologic al stațiunii Vatra Dornei și al terenului pe care este amplasată. Imediat după 1950, stațiunea balneară Vatra Dornei intră în exploatare la întreaga capacitate și până în 1989 continuă să se dezvolte în toate planurile: medical, de agrement, de odihnă, etc. În anul 2000, orașul este ridicat la rangul de municipiu.

Opțiuni de agrement și activități

Posibilitățile de agrement în stațiunea Vatra Dornei sunt aproape la fel de infinite precum capacitatea imaginației noastre. În funcție de elementele care te atrag, poți face trasee montane pe jos sau cu bicicleta, poți învăța să gătești rețete vechi încă din vremea domnitorilor, te poți relaxa cu tratamente specifice locului sau de ce nu, poți descoperi noi pasiuni care să-ți aducă satisfacție și relaxare. 

 

Citește cartea preferată în timp ce, micii tăi îngerași sunt fascinați de vietățile colorate ca un curcubeu dimprejurul locației noastre și se joacă în aerul curat, montan, cu nuanțe de pin.

 

Cazează-te în camera special amenajată, unde a locuit și a scris Lucian Blaga!

Trasee cicloturism si mountain bike

1. Trasee cicloturism și mountain bike

Această formă de turism, practicată de pe șaua bicicletei, este foarte populară, avantajele sale fiind nenumărate. Și așa te întrebai cum să mai arzi câteva calorii, pentru că lucrul de acasă nu implică foarte mult efort. 

 

Cicloturismul iți oferă în primul rând libertate! Libertatea de a-ți alege singur traseul, libertatea de a vizita obiective turistice mai puțin populare și de a cunoaște localnici prietenoși. Admiră peisajele oferite de Vatra Dornei, prin trasee deja cunoscute sau realizate de tine, îmbunătățește-ți condiția fizică și tonusul iar apoi revin-o la o masă autentică și o băutură pe placul tău. 

 

Îmbină plăcerea de a fi în natură cu mişcarea şi observarea modului de viaţă autentic al localnicilor. Bucură-te de farmecul zonei Dornelor și de tot ceea ce aceasta poate oferi!

 

Trasee cicloturism: 

  • Șaru Dornei – Todireni (drum local) – Dorna Arini – Șaru Dornei (drum județean)

 

Traseul este unul ușor, cu o lungime de 11.5 km și este recomandat celor care doresc un traseu pitoresc, dar nu foarte lung. Traseul începe în Șarul Dornei, iar pe parcurs vei fi fascinat de arhitectura locală și natura care te înconjoară. La un moment dat vei trece podul de lemn peste Pârâul Neagra și va trebui să urmezi cursul apei, care strălucește armonios în razele soarelui. 

 

  • Șaru Dornei – Sarișor – Neagra Șarului – Șeștina – Panaci – Șaru Dornei

 

Este de asemenea un traseu ușor, având o lungime de 19 km. În această perioadă peisajele sunt superbe, pline de culori iar traseul este unul plăcut şi nu pune probleme tehnice sau de orientare. Șestina e mai sus de Neagra cam la 5-6 km, ca să ajungi acolo trebuie să urci două pante dar odată ce ai ajuns vei descoperi în fața ochilor o întindere lină a plaiurilor montane. E tipul de zonă unde toată lumea se cunoaște, iar localnicii sunt foarte drăguți cu oamenii noi. 

 

  • Coșna – Valea Bancului – Mănăstirea Sf. Cruce – banda albastră – Fața nordică Oușoru – Culmea Urseni (Cruce albastră) – Dorna Candrenilor

 

Acesta este un traseu puțin mai provocator, combinând mai multe elemente în același timp. Are o distanță de 30.7 km și îmbină drum asfaltat, drum pietruit dar și drum de pământ. Vei fi fermecat de peisajele pe care le vei descoperi, și de vântul îmbibat cu arome de pin. Sub vârful Oușoru vei descoperi o stână și vei putea cunoaște localnici iar dacă vrei să te aventurezi și mai mult, poți merge să vezi priveliștea de la capătul acestuia. 

 

  • Dorna Candrenilor – Coşna – Româneşti – Tataru – Teşna – Poiana Stampei – Tinov – Pârâul Roşia – Pârâul Muncelu Mic – Pârâul Pietros – Poiana Negri – Dorna Candrenilor

 

Acesta este un traseu solicitant și o condiție fizică decentă ar fi necesară. Are o lungime de 59.1 km și pe parcursul acestuia vor fi porțiuni de asfalt, drum pietruit și drum de pământ. Este un traseu mirific și poți descoperi multe pe parcursul acestuia, precum Rezervația de turbă de la Poiana Stampei. Traseul urmează drumul spre Dornişoara preţ de câţiva kilometri, iar mai apoi face stânga pe un drum forestier, chiar în dreptul intrării în Rezervaţia Ştiinţifică Tinovul Mare.

 

  • Păltiniș – Drăgoiasa – drumul forestier Tomnaticul – Izvorul Buciniș – Poiana Tăieturi – Neagra Șarului

 

Ultimul de pe listă, dar un traseu care cu siguranță va rămâne în amintirea ta. Vei parcurge o distanță de 25.5 km și implică câteva porțiuni de coborâre mai dificilă. Acest traseu ajunge la altitudini ridicate cu panorame deosebite. În ultima parte traseul trece printr-o succesiune de

porţi, fiind un semn că Neagra Şarului nu este departe.

 

Scoate bicicleta afară și pregătește-te de cea mai tare experiență!

Trasee mountain-bike: 

 

Pentru această activitate, îți propun un circuit de 82 de km ce traversează masivele Giumalău, Suhard şi Obcina Mestecănişului.

 

Este un traseu dificil, care cu siguranță necesită un nivel decent de condiție fizică, atenție sporită deoarece drumul este mixt, dar satisfacția parcurgerii până la final va fi maximă. 

 

În cazul în care este necesar, traseul poate fi întrerupt la Cabana Giumalău, Pasul Mestecăniş sau satul Ciocăneşti. Pe parcurs vei descoperi natura la un alt nivel și te vei simți poate ușor solicitat, dar mai bine ca niciodată.

Drumetii Vatra Dornei

2. Drumeții

Când vine vorba de drumeții în Vatra Dornei, posibilitățile sunt nemărginite. Având minimum 420 km de trasee montane în Țara Dornelor, cu diferite lungimi și grade de dificultate, tot ce mai rămâne de făcut e să iți pui echipamentul și să începi să descoperi natura. 

 

Este o experiență extraordinară de relaxare activă, de cunoaştere a zonei şi de observare a naturii. Poți explora Masivele Suhard (alt. max. 1932 m) şi Giumalău (alt. max. 1857 m) care oferă trasee de dificultate medie sau redusă și Masivul Pietrosul Bistriţei (alt. max. 1793 m), care este recomandat în special turiștilor antrenați, cu experiență. 

 

Există studii care au cercectat efectele drumețiilor asupra noastră și a sănătății noastre. Unele demonstrează că o drumeție montană crește nivelul atenției și capacitatea de a rezolva problemele în mod creativ cu 50%, prin decuplarea de la tehnologie și prin oxigenarea sporită a creierului. 

 

Adaugă pe lista ta de drumeții și traseul de nordic walking aflat chiar în Parcul Central din Vatra Dornei, pe o lungime de 2 km și o diferență de nivel de 39 m. Te poți caza la Hotel Belvedere, unde poți gusta din mâncărurile regionale și să te regăsești în calmul munților. 

Drumețiile iți îmbunătățesc condiția fizică, iar în funcție de traseu, într-o oră poți arde până la 500 de calorii. Te vei simți mai fericit, vei fi captivat de peisajele din jurul tău și vei ajunge acasă cu suveniruri fascinante, găsite chiar de tine, în natură.

Cursuri calarie in apropiere de Hotel Belvedere

3. Călărie

Există o parte din tine care mereu a fost curioasă să călărească. Încă de când erai mic ți-ai dorit să faci această activitate, dar poate nu ai avut curajul sau oportunitatea. Acele zile sau încheiat, pentru că una dintre cele mai plăcute activități pe care o poți face cât timp te afli în stațiunea Vatra Dornei, este călăritul. 

 

În Țara Dornelor poți să te bucuri de plăcerea călăritului, fie că ești începător, prin lecții de inițiere și plimbări ușoare, fie că ești mai experimentat, prin excursii călare, pe trasee mirifice, de mai multe zile, cu campare la cort. 

 

Mereu ți-ai dorit și totuși nu ai călărit încă! Programează-ți primele lecții de călărie! 

Iarna poți admira peisajul feeric dintr-o sanie trasă de cai, într-o plimbare de câteva ore în Vatra Dornei, zona dealului Runc, sau Drumul Tătarilor, dar și în zona Negra Șarului – Gura Haitii. La finalul unei astfel de plimbări vei fi extaziat și vei gusta mai cu poftă vinul fiert, afinata sau cârnațul și slănina încinse pe grătar.

4. Tiroliana și escalada montană

Aceste activități cu siguranta pun adrenalina la rang de cinste! Tiroliana îți oferă doza de adrenalină la înălţime, pe o distanță de 160 m lungime, chiar în centrul stațiunii Vatra Dornei, peste podul care traversează râul Dorna.

 

Te poti caza la Hotelul Belvedere, care se află la o distanță de 150 m de centrul orașului și la 5 minute de Gara Vatra Dornei Băi si care este amenajat în vila în care a locuit și a scris Lucian Blaga, având un caracter istoric. Finisajele și modernizările completează armonios acest hotel autentic

Activitățile de escaladă montană sunt diverse și există opțiuni pentru începători și pentru cei mai antrenați, obișnuiți și cu cele mai mici prize. Escalada montană se desfășoară în Masivul Rarău, în zone de cățărare precum Peretele Cotețului, Piatra Șoimului, Faleza Piatra Mare, Faleza La Spital, Faleza Drogheria și Faleza Berii. Toate cele menționate cuprind variate trasee și niveluri de dificultate. 

5. Easy rafting și caiac

În diversitatea activităților pe care le poți face în Vatra Dornei, pot și incluse și cele cu barca. Lasă-te purtat de val și admiră peisajul Țării Dornelor și crestele munților Bistriței, Giumalău și Rarău, într-o manieră inedită care cu siguranță te va determina să revii. 

 

Folosită cândva la transportul mărfurilor, apa Bistriţei oferă în prezent experienţa unor amintiri de neuitat. Traseul tradiţional se întinde pe 12 km, dar se poate ajunge şi până la 80 km. Foarte mulţi turişti preferă însă un traseu scurt, dar dur, de maximum 2 km, pe care fac mai multe ture. În funcţie de adâncimea apei, plecarea se poate face din centrul staţiunii Vatra Dornei sau din Cheile Zugreni.

 

Vino la Hotelul Belvedere care se află în centrul stațiunii Vatra Dornei iar apoi, lasă-te purtat de val pe apa Bistriței!

Plimbările cu caiacul se desfășoară tot aproape de centrul stațiunii, în vecinătatea podului pietonal care leagă centrul vechi al orașului de Parcul Central. Este o experiență diferită, cu ușoare doze de adrenalină în funcție de vreme dar în siguranță maximă. Aerul montan îmbinat cu parfumul apei te poartă într-o experiență splendidă. 

Telescaunul din statiunea Vatra Dornei

6. Telescaun

Fie că ești turist sau schior, vei dori să vezi panorama Țării Dornelor din telescaun. Admiră în toată splendoarea ei depresiunea Dornelor, munții Rodnei și Călimani, într-un scurt voiaj de 25 de minute cu telescaunul, pe o lungime de 3 km, din Vatra Dornei până la Dealul Negru. 

 

Există locuri pentru toată lumea și după ce ai făcut plimbarea cu telescaunul, nu te vei mai putea opri din povestit, câte priveliști ai văzut și cât de tare te-au fascinat. Efectele benefice nu vor întârzia să apară, simtindu-te mai relaxat, încărcat cu multă energie și poftă de viață, dar și poftă de produse tradiționale, precum ciulamaua de pui cu hribi și sosul din smântână sau tochitura bucovineană.

 

Vino la Hotel Belvedere și abundă-ți simțurile cu rețetele noastre tradiționale cu specific bucovinean!

Snowboarding pe Pârtia de ski Parc 1

7. Sporturi de iarnă

Pe timp de iarnă o tură de schi sau de snowboarding în mod cert îți încălzește inima. O cană de vin fiert după, este o completare armonioasă pentru suflet și mirosul de scorțișoară împreună cu mirosul aerului montan, te vor topi. 

 

În Ţara Dornelor ai parte de sporturi variate şi antrenante, precum schi de tură, schi alpin şi snowboarding, sanie, bob şi scheleton, escaladă pe gheaţă, snowtubing şi patinaj. Pârtia Dealul Negru este a doua ca lungime din țară, având 3200 m și de asemenea aici se află și o pistă naturală de sanie, fiind singura omologată din S-E Europei. 

 

Hotelul Belvedere se află la o distanță de 10 minute de pârtia de ski Parc. Pârtia de ski Parc 1 din stațiunea Vatra Dornei are un grad de dificultate mediu, și este destinată schiorilor intermediari, iar lungimea sa este de 900 m. Este una din cele mai vizitate pârtii de ski din nordul țării.

 

Cauți cazare Vatra Dornei? Hotelul Belvedere se află chiar în centrul Perlei Bucovinei!

Pârtia de ski Parc 2 pentru schiori incepatori

Pârtia de ski Parc 2 este situată deasupra pârtiei Parc. Pârtia Parc 2 face legătura între cele două și pârtia Veverița. Este recomandată schiorilor începători, având un grad scăzut de dificultate. Pârtia de schi Parc 1 din stațiunea Vatra Dornei are un grad de dificultate mediu și este destinată schiorilor intermediari, iar lungimea sa este de 900 m. Pârtia de ski Dealu Negru se claseaza pe locul doi în țara noastră având o lungime de 3000 m și  beneficiază de transport pe cablu. Distracția începe de la baza pârtiei Parc și continuă în toată zona Vatra Dornei. 

 

Patinoarul din Parcul Vatra Dornei, se află în centrul localității lângă partia mică, în Parcul Central. Reprezintă unul dintre obiectivele turistice din Vatra Dornei în sezonul de iarnă. 

 

Iubitorii derdelușului vor atinge noi cote de adrenalină în colacele special concepute pentru snowtubing. Acesta este un sport distractiv, și îmbină viteza și adrenalina cu bucuria copilăriei. 

 

Cei pasionați de sporturi extreme, pot merge la Cascada Moara Dracului, care îngheață complet în fiecare iarnă și pot practica escalade pe gheață.

 

Îmbină distracție și activități de vis, cu o cazare unică în centrul stațiunii Vatra Dornei. Descoperă oferte speciale!

Obiective turistice în Vatra Dornei

Când ne gândim la obiective turistice, instant ne gândim la zone unice, locuri de poveste, orașe turistice și locuri spectaculoase a căror priveliște te va lăsa fără suflare. 

 

Ei bine, stațiunea Vatra Dornei, oferă toate acestea și încă mai mult. De la clădiri care au trecut testul istoriei la un parc național unic în frumusețe, floră și faună până la Muzeul Etnografic al Bucovinei. Iar lista poate continua …

1. Muzeul Satului Bucovinean

Acesta este de departe una dintre cele mai interesante atracții ale Bucovinei, oferindu-ți pentru o scurtă perioadă de timp, o parte din viața și experiența sătenilor din vremurile domnitorilor. Muzeul Satului Bucovinean merită văzut cel puțin o dată în viață iar locația trebuie să fie inclusă pe lista monumentelor de arhitectură populară. 

 

Muzeul este amplasat în partea estică a orașului Suceava, pe Strada Parcului, în apropiere de Cetatea de Scaun a Sucevei, Cimitirul Pacea și Parcul Șipote-Cetate.

 

Muzeul a fost lucrat și extins pe o perioadă lungă de timp și dispune de un număr de peste 30 de obiective: case tradiționale din lemn, anexe gospodărești, instalații tehnice populare, ateliere meșteșugărești, construcții comunitare.

 

Transpune-te pentru câteva momente în viața săteanului de odinioară!

2. Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Cinegetică

Muzeul se află în Vatra Dornei și este constituit din două secții, și anume Secţia de Faună şi Floră din zona Dornelor şi Secţia de Cinegetică din judeţul Suceava.

 

Nu ai cum să ajungi în stațiunea Vatra Dornei și să nu te delectezi cu exponatele muzeului, de floră și faună și elemente ale științelor naturale. Acestea redau aspecte din cadrul lor natural, oferindu-le un plus de atractivitate. 

 

Cu siguranță ai putea descoperi informații pe care nu le știai iar cei mici vor fi fascinați de diferitele exponate, care uneori par atât de reale.

3. Catedrala Sfânta Treime

Această catedrală este un act impresionant de arhitectură și se află la intrarea în parcul staţiunii. Catedrala Sfânta Treime are şapte turle, simbolizând cele Şapte Taine ale Bisericii şi 13 cruci care simbolizează pe cei 12 apostoli, alături de Maica Domnului.

 

Dacă vizitezi stațiunea Vatra Dornei, recomand vizitarea acestei catedrale, proiectată de arhitectul Bratiloveanu Gheorghe şi de inginerul Gemeniuc Gheorghe. 

 

Pictura specifică te face să te pierzi într-o lume izolată de tot haosul de afară, te linişteşte şi te îndeamnă la meditaţie.

4. Parcul Național Călimani

Acest parc mirific reprezintă o arie protejată de interes național și oferă un altfel de spectacol. Parcul Național Călimani se întinde pe teritoriul a patru județe (Mureș, Suceava, Harghita și Bistrița-Năsăud) și este o zonă specială de conservare. 

 

Un subiect incitant legat de Munții Călimani este prezența pe aceste meleaguri în vechime a haiducilor, unii celebri ca Pintea sau alții mai puțin cunoscuți ca Pohontu, Pleșcă, Miu și nu în ultimul rând Haralambie Niculita. Povestea lor împletește momente de bărbăție și sete de dreptate, îmbinate cu viața grea și dură în inima munților. Au rămas în urmă legende cu comori ascunse în peșteri păzite de personaje din mitologia populară. Palma lui Pintea este încrustată în stâncă la Apa Rece. Tot în apropiere se găsește și Izvorul lui Pintea.

 

Descoperă locurile de unde au început legendele haiducilor!

Aici vei descoperi pajiști alpine, stâncoase, cu specii de plante unice, cu insule de jneapăn și smirdar, adevărate comori ale parcului. Flora și fauna acestui parc sunt unice și bogate iar traseele montane trec prin ecosisteme diferite. 

5. Parcul stațiunii Vatra Dornei

Cu siguranță nu vom ignora în descrierea noastră, Parcul din centrul stațiunii Vatra Dornei, fiind una dintre cele mai accesibile și apreciate metode de agrement. Este declarat rezervaţie dendrologică și aleile sale urcă din centrul staţiunii, pe pantele inferioare ale Dealului Negru. 

 

O plimbare seara cu cei dragi prin acest parc, te va liniști, te va încărca pozitiv și iți va deschide pofta de mâncare autentică bucovineană. Este printre cele mai frumoase locuri de vizitat. 

 

Parcul mai este numit și “Parcul Veverițelor” deoarece micile rozătoare sunt foarte prietenoase și abia așteaptă să fie hrănite de copii, tineri, adulţi şi bătrâni cu nuci și alune. Să le chemi la tine este simplu, doar baţi nucile între ele, iar micile veverițe vin şi îşi iau hrana direct din mâna ta, fiind o încântare pentru suflet și făcându-ți ziua specială. 

Obiective turistice Suceava - Bucovina

Zona Bucovinei este plină de istorie și de locuri fermecătoare de vizitat. Probabil cel mai dificil este să te decizi cu ce să începi și care locuri le vei vizita în acest an, urmând ca mai apoi să le bifezi și pe celelalte. 

 

În paragrafele următoare voi menționa doar câteva dintre acele locuri care impresionează prin unicitate și au un iz al vremurilor de acum sute de ani. Aceste locații nu doar că atrag numere impresionante de turiști anual, dar fac parte din identitatea noastră ca nație. 

Suceava este unul dintre cele mai vechi orașe din nord-estul țării, documentele istorice menționând că în secolele II-III, pe acest teritoriu existau așezări ale dacilor liberi. În Evul Mediu aici a fost ridicată Cetatea de Scaun a Sucevei iar orașul reprezintă o localitate plină de obiective turistice ce impresionează atât prin istoria, cât și prin frumusețea lor.

Cetatea de Scaun a Sucevei

1. Cetățile Sucevei

În orașul Suceava au existat două dintre cele mai importante cetăți medievale din Moldova. Este vorba despre Cetatea de Scaun a Sucevei și Cetatea Șcheia. Acestea datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea și au fost ridicate de către domnitorul român Petru al II-lea Mușat, având scopul de a servi drept centre de apărare împotriva invaziei otomane.

 

Cetatea de Scaun a Sucevei poate fi vizitată și este un punct de atracție important pe harta turistică a Bucovinei, fiind restaurată în anul 2004, iar apoi între 2011-215. Cetatea Șcheia, cunoscută și ca Cetatea din Apus, astăzi reprezintă doar niște ruine acoperite de pământ și iarbă.

 

Cetatea de Scaun a Sucevei păstra și tezaurul Moldovei, jefuit de Soliman I Magnificul în 1538.

 

Aceasta se află chiar lângă Muzeul Satului Bucovinean, iar atunci când o vei vizita, Cetatea Sucevei pune la dispoziția publicului cele mai noi și mai moderne mijloace de informare. Răsfoiește și citește cartea interactivă de istorie medievală a Moldovei, bucură-te de proiecții video unice, iar prin unele camere există senzori care activează diferite filmulete scenetă cu personaje ale acelor vremuri.

 

Vino la Cetatea de Scaun a Sucevei și descoperă personajele vremurilor de odinioară!

Manastirea Moldovita

2. Mănăstirile din Bucovina

Cu certitudine nu putem ignora aceste fascinante mănăstiri din Bucovina, unice și care impresionează peste tot în lume. Deși poate le-ai vizitat când erai copil, sunt sigur că dacă e să ajungi prin zonă, vei profita de oportunitate și vei vizita aceste minuni arhitecturale. 

 

Cele mai cunoscute dintre acestea sunt Mănăstirea Putna și Mănăstirea Voroneţ, ambele ctitorite de Ștefan cel Mare. Acestora li se adaugă și mănăstirile pictate: Sucevița, Moldovița, Humor, Dragomirna, Râșca și Bogdana.

 

Situată la 18 km de orașul Rădăuți, Mănăstirea Sucevița a fost construită în secolul al XVI-lea, de către familia boierilor Movilă și merită vizitată. Pictura murală este una dintre cele mai frumoase arte din zonă și vei pleca de acolo absolut încântat, intrebandu-te cum realizau oamenii de atunci, acele picturi atât de minunate, dar și durabile. 

 

Denumită și “Capela sixtină a Estului”, Voroneț se află în satul cu același nume, ce face parte din orașul Gura Humorului, la 36 de km de Suceava. Este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale domnitorului Ștefan cel Mare, iar picturile interioare și exterioare reprezintă cel mai reușit ansamblu artistic al artei feudale moldovenești. 

 

Biserica Mănăstirii Voroneţ este supranumită „Capela Sixtină a Estului” datorită frescei de pe faţada de vest care ilustrează „Judecata de Apoi”. 

 

Este foarte dificil să pictezi în cuvinte sentimentele pe care le trăiești atunci când vizitezi aceste mănăstiri, care au trecut testul istoriei și au fost realizate atât de superb, în vremuri dificile. Impresionat vei fi cu siguranță, dar mai departe te voi lăsa pe tine să descoperi acele sentimente.

 

Descoperă minunăția și detaliile frescei “Judecata de Apoi” de la Mănăstirea Voroneț!

Chilia lui Daniil Sihastrul

3. Chilia lui Daniil Sihastrul

Chilia lui Daniil Sihastrul reprezintă o altă atracție turistică a județului Suceava. Aceasta se află în apropierea satului Putna și reprezintă o grotă săpată într-o stâncă, în care a trăit cuviosul Daniil Sihastrul. 

 

Legenda locului spune că aceasta este grota în care s-a retras călugărul, după ce a trecut la ultima treaptă a călugăriei și a luat numele de Daniil (cunoscut inițial sub numele de David). Se spune că a fost sculptată chiar de către el, cu o daltă iar așezământul este format din patru încăperi – pronaos, naos, altar și chilia.

 

Este un loc care te inspiră și reprezintă un cadru meditativ, reflectând dedicarea anumitor persoane credinței sau călugăriei, motivarea și determinarea de care a dat dovadă Daniil Sihastrul.

Salina Cacica

4. Salina Cacica

Salina Cacica este considerată minunea din adâncul Bucovinei și se află la poalele estice ale Obcinei Mari, în comuna cu același nume. Galeriile săpate manual te poartă până la adâncimi de 44 m. Aerosolii cu efecte terapeutice, împreună cu frumusețea locului transformă Salina Cacica într-un punct turistic demn de a fi introdus în itinerariul tău de vacanță.

 

Aici a existat una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, ce datează din perioada neoliticului. De asemenea și izvoarele sale cu apă sărată i-au oferit popularitate. 

 

Intrarea în Salina Cacica se realizează pe treptele din lemn, mineralizate de saramură. Cele mai impresionante locuri din mină sunt mica biserică și sala de bal, împreună cu Lacul Sărat.

Muzeul Oului Vama

5. Muzeul Oului – Vama

Muzeului Oului din Vama, poate fi acel loc care nu este la fel de cunoscut precum cele anterior descrise, dar care cu siguranță își merită locul în această listare. Aici vei descoperi tradițiile și obiceiurile meșteșugărești bucovinene, iar muzeul reuneşte peste 7000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, sunt lucrate în tehnici şi stiluri diferite și provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.

 

Acesta se află în localitatea Vama, situat în apropiere de Gura Humorului și adăpostește cea mai mare colecție de ouă încondeiate din România și una dintre cele mai importante din Europa. Muzeul este unic prin modul de organizare și prin valoarea exponatelor. 

 

Printre exponate, vei descoperi un ou ce are aplicate peste 2500 de fire de păr împletite, un ou cu ceas, ouă cu mecanisme muzicale, replici ale vestitelor ouă Faberge, ouă pe care sunt reproduse picturi celebre dar și ouă lucrate în tuş pe care apar citate din limbile arabă, ebraică, japoneză și franceză.

 

Fără doar și poate este o locație care reprezintă un “must” pe lista locurilor de vizitat în zona Bucovinei și vei pleca de acolo cu niște suveniruri unice în lume.

 

Cumpără un suvenir autentic sau fă un cadou memorabil cuiva drag! Vizitează muzeul Oului – Vama!

6. Ciocăneşti, satul cu case încondeiate

Acest sat, unic prin casele încondeiate care par a fi din basme, întărește proverbul “omul sfințește locul”! Imediat cum vei intra în sat, casele încondeiate îţi vor fura privirea, observând zeci de locuinţe care mai de care mai pictate şi aranjate. 

 

Aflat în inima Bucovinei, satul Ciocăneșți este un loc unde frumusețea locului este întrecută numai de către frumusețea caselor, care atrag de la prima privire. Frumos decorate, la fel ca celebrele ouă încondeiate, casele sunt din moși strămoși adevărate bijuterii de artă. Mai mult decât atât, nu doar casele sunt decorate, ci și porțile, Secția de Poliție, și Școala, totul fiind ca într-un basm. 

 

Ciocănești reprezintă un muzeu viu, unic în ţară, cu peste 600 de gospodării una mai frumoasă ca alta. Locuitorii sunt obligați prin lege să păstreze tradiția decorării casei. 

 

Odată ajuns în zonă, trebuie să vizitezi această locație și vei simți cum respirația ți se taie, iar sufletul va fi cuprins de o bucurie similară cu cea când erai copil.

 

Vizitează acest muzeu viu, unic în țară și pentru un moment traspune-te într-o lume de basm!

Obiectivele menționate anterior reprezintă poate un eșantion din paleta locurilor și obiectivelor turistice care pot fi vizitate în zona Bucovinei. 

 

Mai poți vizita și faimosul Castel Dracula, unde se spune că acesta ar fi trăit. Lăcașul se află în comuna Piatra Fântânele, prin pasul Tihuta la 40 km de Vatra Dornei și este o construcție medievală deosebită. Este de menționat și rezervația geologică “12 Apostoli”, sat Gura Haitii, unde îți vei încânta privirea cu frumusețea formațiunilor stâncoase, unice și care au inspirat atât folclorul local cât și cultul religios ortodox. 

 

Valea Bistriței mai este numita și Valea Bisericilor de Lemn, iar dacă ajungi în această zonă există o varietate de lacase religioase, construite cu sute de ani în urmă. Una dintre ele este Biserica de Lemn “Buna Vestire” din Cormaia, construită în jurul anului 1636 pe Valea Pleşii, de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna.

 

Tot în nordul Moldovei, este de menționat și Câmpulung Moldovenesc, oraș care și el la rândul lui oferă obiective turistice unice care merită vizitate. La 10,5 km distanţă de centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc se află Cheile Moara Dracului și sunt cele mai frumoase şi mai bine păstrate chei din întreaga zonă. Aici se găsesc și Munții Rarău, aceștia reprezentând epicentrul turismului din zonă. Se spune despre Masivul Rarău că de oriunde ar fi privit, se dezvăluie ca o cetate impunătoare, înălțându-se din verdele pădurilor din jur, că o apariție ireală și de basm. În mijlocul acestei cetăți se înalță, turnurile de strajă ale „Pietrelor Doamnei”.

 

Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara este o arie protejată aflată pe versantul sud-estic al masivului Rarău, în județul Suceava și este este una dintre cele două păduri de rășinoase din Europa, cealaltă fiind găsită în Germania. Dacă te pasionează natura și vrei să descoperi frumuseți naturale ieșite din comun, unice, în mod cert acest monument al naturii va face o impresie puternică asupra ta. 

 

O altă rezervație naturală care impresionează prin sălbăticia stâncilor, a florei, frumusețea pitoreasca este Cheiul Zugrenilor și se află la 20 km de Vatra Dornei. Floarea reginei se găsește aici în cea mai joasa stațiune din țară și este un monu­ment al naturii.

 

În aceeași categorie se află Cheile Lucavei, care se află în partea nord-vestică a județului Suceava, în versantul estic al Obcinelor Mestecănișului. Aceste chei adăpostesc o vegetație cu elemente protejate iar aici se găsește o mare varietate de floră precum strugurele ursului, floarea reginei și sângele voinicului.

 

În comuna Marginea din județul Suceava, se găsește un element unic în toată Europa. Ceramica neagră de Marginea este fascinantă, olăritul fiind transmis din străbuni în această comună. Vei rămâne plăcut impresionat de tehnologiile preistorice care încă se mai folosesc pentru a obține ceramica neagră, de detaliile diferitelor obiecte create și decorate de localnici și îți vei încânta bucătăria cu cel puțin câteva suveniruri. 

 

O locație interesantă este Mănăstirea Dragomirna, reprezantand un complex mănăstiresc fortificat din România. Mănăstirea este situată în apropierea pădurii Dragomirna, la o distanță de 12 km nord de orașul Suceava și inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava. 

 

Pe lista de personalități istorice din județul Suceava, la rang de cinste se afla Petru Mușat. Statuia lui se află în apropierea Palatului Administrativ și de numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din secolul al XIV-lea, precum Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească din Suceava și Biserica Mirăuți.

 

Vizitând aceste locuri te vei simți mai încărcat, cu siguranță fascinat și te vei întoarce acasă cu multe povești, unele dintre ele poate le știai, dar unele vor fi noi și captivante. Apoi când le vei arăta prietenilor ce galerie foto impresionantă ai adunat, îi vei inspira și cel mai probabil îți vor călca pe urme. 

 

Frumusețea acestor locuri nu poate fi comparată iar autenticitatea istoriei noastre este spusă de povestitorul Bucovina, în capitole armonios delimitate pe diferite perioade de timp și include toate aceste bijuterii ale artei și mai mult decât atât, emoție.

 

Descoperă natura și nu mai căuta cazare în Vatra Dornei! De asta ne ocupăm noi!

Specialităţi culinare din Bucovina

Pentru că dacă aș fi început cu o descriere despre fascinantele rețete din zona Bucovinei, cu siguranță nu ajungeam la finalul acestui articol, spre final, voi menționa câteva dintre mâncărurile autentice ale acestei zone. 

 

O descriere a obiectivelor turistice din această zona fără a menționa și mâncărurile tradiționale, ar fi fost ca o iarnă plină de festivități, dar fără zăpadă. 

 

Așa că, pregătiți-vă papilele gustative și descoperiți câteva dintre rețetele emblematice ale plaiului Bucovinean, care merită încercate atunci când vă veți afla în vizită.

 

Gustă din mâncărurile regionale și regăsește-te în calmul munților.

Specialitati culinare din Bucovina

1. Cighir (drob de miel) din Bucovina

Drobul de miel – sau cighirul, cum i se mai spune în Bucovina și în anumite părți ale Moldovei, este o rețetă care se prepară din organe de miel (ficat, inimă, plămâni, splină, rinichi) împreună cu morcov și rădăcină de pătrunjel, care inițial se fierb, se scurg de zeamă și se toacă mărunt. 

 

Toată compoziția se amestecă împreună cu verdeață tocată, ouă crude, sare, piper și cimbru. Se folosește prapure de miel, tava se unge cu ulei și se introduce la cuptor la foc potrivit, până se rumenește bine.

 

Este un adevărat deliciu, ingredientele locale fiind un plus pentru această rețetă dar și cuptorul tradițional, care oferă mâncărurilor o savoare unică.

2. Tochitura bucovineană

Există probabilitatea să spui că ai mâncat tochitură în toate zonele din România, dar cea din Bucovina are un gust aparte și este incomparabilă. 

 

Carnea se taie cubulete și se prăjește într-un ceaun, împreună cu costița. Se adaugă puțină apă și se fierbe amestecul de carne la foc mic. După ce fierbe, se adaugă vinul, usturoiul, cârnăciorii tăiați fin, care au fost și ei prăjiți la rândul lor iar separat se face mămăliga. Tochitura se servește pe farfurie cu model tradițional, alături de mămăligă peste care se pune brânză și oul prăjit.

3. Balmoş

Balmoșul ca rețetă își are originea chiar la stâna tradițională, iar pentru fiert se poate folosi fie smântână, pentru un gust mai nobil, fie jintuială, care reprezintă zerul rămas după producerea cașului, la stână. 

 

La stână balmoşul se prepară în ceaunul pus pe pirostrii iar jintuiala este pusă la fiert până se observă la suprafaţă grăsimea. Apoi se adaugă mălaiul, aşa cum se face la mămăliga clasică, apoi caşul de oaie şi urda, fărâmiţate cu sare. Se fierbe până se desprinde de pe marginea ceaunului, se adaugă unt iar la final se taie bucăţi de caş care se pun deasupra acestei compoziţiii.

 

Este un preparat unic, care poate fi făcut și acasă, dar pentru experiență adevărată, merită încercat cel făcut la stânele bucovinene.

Tocanita de hribi ca in Bucovina

4. Tocaniță de hribi ca în Bucovina

Cele mai bune mâncăruri tradiționale bucovinene se bazează pe vânat, lactate și ciuperci fiind specifice zonei. Tocănița de hribi este o delicatesă și odată ce ai încercat-o, vei dori mai mult, alături de rețeta locală. 

 

Hribii culeși din împrejurimi, se taie cubulete și se prăjesc în untul încins, amestecandu-se ușor pe parcurs. Ocazional, se toarnă câte puțină apă, până ce hribii se înmoaie bine și emană aromă. Ouăle se bat separat, se adaugă smântână, sare, mărar, iar la final, hribii prăjiți. Imediat după, toată compoziția se pune la cuptor 15 minute, până când se rumenește. Tocănița de hribi se servește caldă, cu mămăliguță.

Clatite din Bucovina

5. Clătite din Bucovina

Acest deliciu, specific zonei bucovinene te va face să reconsideri clasamentul personal al deserturilor preferate. Este mai mult o budincă de clătite, cu smântână, sos de vanilie și scorțișoară … parcă îi simt parfumul deja! 

 

Compoziția pentru clătite este ușor diferită și după ce le-ai făcut una câte una, clătitele se pun într-o tavă unsă cu unt, deasupra adaugandu-se smântână și se pun la cuptor pentru aproximativ 40-50 de minute. 

 

Când sunt gata clătitele, se toarnă pe deasupra lor sosul de vanilie care este preparat separat și se presară scorțișoară după gust. Yam Yumm!

 

Oare ce gust au acele clătite? Arată foarte bine! Vino la hotelul nostru și încearcă-le!

Dacă aveai dubii în legătură cu petrecerea concediului în aceste zone ale Bucovinei și în stațiunea Vatra Dornei, sunt sigur că acestea s-au evaporat. 

 

Fie că este vorba de concediu sau doar vrei să vizitezi locuri autentice și peisaje de basm, zona nordică a țării este plină de aventuri și locuri memorabile. 

 

Mănăstirile din nordul Moldovei sunt pe lista patrimoniului UNESCO, au picturi murale exterioare unice și sunt bine conservate. Albastrul de Voroneț este cunoscut în întreaga lume, dar la lista mănăstirilor bucovinene din cadrul patrimoniului UNESCO se află și Mănăstirea Humorului, Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Arbore și altele din această regiune istorică. 

 

Pictura exterioară a Mănăstirii Voroneț impresionează și în zilele curente iar alături de splendoarea peisajelor naturale pe care le descoperi atunci când vizitezi Bucovină, fac din această regiune istorică un loc parcă din altă lume, un colț de rai pentru superbul turism al României. 

 

Cu siguranță se merită să vizitezi în Bucovina și Muzeul Oului din Vama, care este deținut de artista Letiţia Orşivschi Heiser. Aceasta a expus recent 55 de tablouri în prestigioasa Galerie „Die Schwarze Treppe” din oraşul Haigerloch – Germania.

 

Aceste frumoase sate din regiunea Bucovineană oferă atât de multe încât merită să revii gradual, ca să poți bifa toate elementele turistice și atracțiile de top.

Scrie câteva pagini interesante și pline de savoare în cartea călătoriilor personale și mergi să îi cunoști pe localnici, care sunt foarte primitori, te vor servi cu produse autentice și îți vor spune legende impresionante. 

 

Astăzi poți găsi informații utile în multe locuri, existând variate opțiuni de informare turistică. Deși anul acesta sunt șanse minime să ne bucurăm de minunatele târguri de Crăciun, există multe alte elemente, trasee turistice și locații care ne pot aduce emoție și zâmbete. 

 

Dacă ai orice întrebare sau o curiozitate legată de unul sau mai multe din elementele oferite de Hotelul Belvedere, Vatra Dornei, contactează-ne la contact@belvederedorna.ro

 

Ședere plăcută!

Top